Legale handel in illegale gifkikkers 

 

De Stichting Natuurwet voert uitgebreid onderzoek uit naar legale handel in illegale dieren. Hierbij gaat het om dieren die behoren tot beschermde soorten die nooit legaal in het internationale handelsverkeer zijn gebracht, maar via smokkel in de EU Lidstaten zijn terecht gekomen. Desalniettemin worden deze dieren in Nederland en andere EU-Lidstaten verkocht en met vergunningen afgegeven door de Nederlandse autoriteiten in- en (weder)uitgevoerd.

 De beschermde status van gifkikkers

 

Gifkikkers zijn internationaal beschermd omdat zij zijn opgenomen op Appendix II van het CITES-Verdrag, het Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten. Dit betekent dat gifkikkers uitsluitend internationaal mogen worden verhandeld met een uitvoervergunning van het land van waaruit ze worden uitgevoerd. Een groot aantal landen waar gifkikkers in het wild voorkomen, de range states,  verbiedt de uitvoer van wilde gifkikkers al sinds de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw en geeft uitsluitend in uitzonderlijke omstandigheden uitvoervergunningen af voor wetenschappelijke doeleinden.

In Europa is het CITES Verdrag geïmplementeerd in de CITES Basisverordening. Gifkikkers zijn opgenomen op Bijlage B bij deze verordening. Volgens de Europese regels betekent dit dat er, voordat gifkikkers in de EU mogen worden ingevoerd, een uitvoervergunning moet zijn afgegeven door het land van uitvoer en een invoervergunning van de Europese Lidstaat waar de dieren worden ingevoerd.

Voor uitvoer uit de EU is een uitvoervergunning nodig van de Lidstaat van uitvoer. Deze mag in principe alleen worden afgegeven als kan worden aangetoond dat de gifkikkers legaal zijn ingevoerd of in de EU zijn gefokt binnen een fokbestand waarvan de fokdieren legaal zijn verkregen.

Voor de handel binnen de EU moet eveneens altijd worden aangetoond dat de gifkikkers rechtmatig zijn verkregen, dus met de juiste vergunningen zijn ingevoerd of nakomelingen zijn van gifkikkers die rechtmatig zijn ingevoerd.

 Soorten gifkikkers en localiteiten

 

Er zijn heel veel soorten gifkikkers. Sommige soorten komen uitsluitend in één bepaald land voor, bijvoorbeeld Brazilië, andere soorten gifkikkers komen in meerdere landen voor.

Gifkikkers hebben vaak uiterlijke kenmerken die specifiek zijn voor één bepaalde populatie. Zo’n kleurvariant noemt men een lokaliteit. Alhoewel sommige soorten gifkikkers in meerdere landen in het wild voorkomen, kan dus vaak aan de uiterlijke kenmerken worden afgeleid uit welk land een dier afkomstig is. Lokaliteiten hebben vrijwel altijd een naam die ook wordt gebruikt bij de handel in gifkikkers.